Har dere søkt på billig bryllupsfotograf og havnet på min side? Kanskje dere har en hobbyfotograf i familien som kan ta bildene for å spare på penger? Det er en del par som leter etter en billig bryllupsfotograf. Mange har også en bekjent som er hobbyfotograf, eller som tar feks landskapsbilder og andre typer bilder enn bryllup. Motivet for å velge en billig bryllupsfotograf er ofte å spare penger.

Men, jeg kan ikke nevne dette nok. Vær forsiktig med å velge en billig bryllupsfotograf, eller en bekjent som tar litt bilder her og der, men som ikke har erfaring fra et bryllup.. Det kan koste dere dyrt når dere i ettertid ser på bildene. Det er veldig mange skrekkhistorier på nett om dette og mange som går i fella her.  Se for eksempel her og her. Grunnen er at mange utenfra bransjen antar at en fotograf er en fotograf, og at det bare er å ta frem kameraet og ta noen bilder. Er man ikke fotograf selv så tenker man at nesten alle kan gjøre dette og man legger ikke så mye i det. Men er det noe man definitivt bør legge vekt på er nettopp en brylupsfotograf. La meg forklare nedenfor.

Bryllupsfotograf – et annerledes yrke

Å jobbe som bryllupsfotograf er ikke det samme som å være portrettfotograf, landskapsfotograf, eller for eksempel freelance fotograf for et blad. La meg ta dataingeniør som et eksempel slik at dere forstår.  En dataingenir som programmerer, driver med helt noe annet enn en som er nettverksadministrator og som har samme bakgrunn. Sistnevnte driver igjen også med noe helt annet enn en som jobber innen teknisk support for et program. Selv om disse ovenevnte fagfeltene kan ha likhetstrekk med hverandre, så leverer en programmerer et resultat som er mye bedre enn en som ikke er kjent med faget. Det er fordi programmeren har masse erfaring og vet hvordan det skal gjøres. Det finnes retninger og spesialiseringer innen alle fagfelt.

Slik er det også innen fotografi. En som driver med portrettfoto må forholde seg til andre regler enn en som bryllupsfotograf. Har man ikke ekspertise i området som bryllupsfotograf så kan det slå helt feil ut.. Å ta bildene om igjen på deres store dag er ikke noe som lar seg gjøre slik som det er med portrettfoto eller noen andre typer oppdrag eller jobb. Bryllupsfotografering er av den grunn en litt spesiell og annerledes jobb som skiller seg ut.

Hva gjør en bryllupsfotograf annerledes?

Hva er det et par ønsker at bryllupsfotografen skal gjøre under bryllupet? Jo det er å ta gode bilder. I korte trekk kan man dele dette med gode bilder opp i to kategorier.  Det er øyeblikksbilder, altså å fange opp disse og den tekniske kvaliteten på bildene.

Lykkelig bryllupspar i Askim

Øyeblikksbilder.

I korte trekk handler det om å fange opp gleder, sorger, spesielle øyeblikk og hendelser, uttrykk med mer. Bildet skal med andre ord formidle en tanke/følelse eller en hendelse.  Veldig mange av disse uttrykkene varer i en brøkdel, eller maks noen sekunder. Mange er også helt essensielle og viktige å få med. Eksempel er når bruden feller noen tårer, eller hvor brugdommen ser på bruden med et spesielt ansiktsuttrykk. Andre eksempler er hvor begge for eksempel ser på hverandre i et sekund som er helt spesielt.  Tårer, klem og takknemlighet er andre øyeblikk som en erfaren bryllupsfotograf vet når skal tas. Mange av disse hendelsene skjer gjennom hele dagen og farer forbi oss uten at vi legger merke til de.

Spesielt skjer de viktigste hendelsene spesielt under vielse, utenfor kirken og når taler skal leses opp. Det er mange ulike øyeblikk en bryllupsfotograf må forholde seg til. Han/hun må være forberedt iforkant på når disse kommer.

De små øyeblikkene skjer så fort at man ikke tenker noe over det. En erfaren bryllupsfotograf har trent øye til å fange opp alle disse små øyeblikkene. Når et øyeblikk blir fanget opp på et bilde så kan det bli et spesielt. En erfaren bryllupsfotograf vet altså hvilken øyeblikk som er viktig iløpet av dagen. Han/hun vet også hvordan dette skal fanges opp.

Kvalitet

Den andre kategorien over hva som defineres som gode bilder er den tekniske kvaliteten. Den tekniske kvaliteten består blant annet av komposisjonen i et bilde. Med komposisjon menes det blant annet at fotografen skal plassere seg på en måte så bildet kan fremstå symmetisk. Komposisjon i et bilde handler også om å få bakgrunnen og omgivelsene i et bilde til å passe paret. Ellers skal bildene bære preg av å ha høy kvalitet. Med høy kvalitet så mener jeg i korte trekk at bildene er sylskarpe, at de er lyse og klare. Jeg skal få dere til å se godt ut på kamera. Jeg skal ikke gå mer inne på den tekniske kvaliteten her.

Bryllupsbilder – En investering som varer for alltid

På bryllupet deres tilbringer dere tid med familie, venner og ikke minst med hverandre. Det er spesielt en person dere kommer til å tilbringe mest tid sammen med på deres store dag, og det er deres bryllupsfotograf. Målet mitt med denne bloggen er ikke å si bastant at det å velge en svært billig bryllupsfotograf er feil, men at dere skal være veldig forsiktig. Be om å se bilder som fotografen har tatt, gjerne et heldagsalbum fra et par. Ikke bare stol på at han/hun sier at han kan dette. Spør fotografen om han har erfaring fra et bryllup. Hvis han ikke har det så er det etter min mening et sjansespill å ta.

Mat, dessert, drikke, leie av lokaler og nesten alt annet er noe som kommer og går på den store dagen, men bildene dere får er derimot en investering som varer for alltid.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *