11 spørsmål dere bør stille en bryllupsfotograf
Denne mannen i midten er dessverre ikke en bryllupsfotograf. Hadde han så vært det så hadde ingen turt å stilt han spørsmål likevel.

Dersom dere er på utkikk etter en bryllupsfotograf i for eksempel Oslo, eller hvor det skulle være, så vil dere komme over en pakke alle bryllupsfotografer tilbyr, nemlig heldagsfotografering. Siden jeg kjenner til bransjen, vil jeg med denne artikkelen dele mine 10 tips om hva et brudepar bør stille som spørsmål og hva som ikke er normalt å få hvis dere vil ha fotografering fra start til slutt i et bryllup.

Grunnen til at jeg vil dele dette er fordi det er en del faktorer dere bør være oppmerksom på, slik at dere ikke får en overraskelse under eller i etterkant av bryllupet. Vi som har bryllupsfotografering som yrke er som regel i de fleste tilfeller greie og snille, men jeg har vært borti brudepar som har blitt overrasket fordi de ikke visste alt og dermed for eksempel har fått ekstra regning, eller at fotografen har tilbakeholdt bildene.

1. Konsultasjon/møte – Gratis?

Jeg har enda ikke sett en bryllupsfotograf som tar seg betalt for et møtetime ved booking av heldagsfotografering innen bryllup. Som regel bør dette være gratis. Bare pass på at det er spesifisert i pakken at et møte er inkludert i prisen.

2. Antall ferdig redigerte bilder inkludert i pakken – Hvor mange?

Her er det noe dere bør være obs på. Veldig mange fotografer tilbyr alt fra 500 til 1500 bilder redigert ferdig sendt til dere. Jo flere bilder jo mer for pengene er det vanlig å tenke. I realiteten er det ikke slik. Det er ikke slik at 500-1500 bilder blir redigert manuelt, altså for hånd. Det ville tatt en evighet å få gjort dette manuelt.

For de fotografer som behandler et og et bilde, så bruker en fotografen alt fra 5-45 min på et bilde. Til og med når det da er ferdig så er det ikke uvanlig å måtte åpne de antall ferdig redigerte bildene på nytt med nye øyne dagen derpå, for å se om en har glemt noe. Man vil jo ha bilder som ikke ser lik ut som alle andre.

Bruk av filtre

Det som er vanlig blant oss fotografer er å kjøre bilder i en type filter og få bildet “ferdig”.  Dette gjør jeg også. Jeg skriver ferdig i anførselstegn fordi det er først etter at det er kjørt gjennom et filter at den virkelige jobben med et bilde begynner. Kviser, urenheter i huden, for mye lys i ansiktet, en kvist som tar for mye oppmerksomhet, et gateskilt som bør fjernes i bildet, eller andre faktorer som er med å påvirke bilde helhetlig. Ingen bilder er like iform av lys eller andre tekniske detaljer. Lyset forandrer seg hele tiden. Så hver og et bilde må faktisk behandles nøye i ettertid etter at det er lagt på filter, dersom man ønsker at alt skal se bra ut.

Andre faktorer kan være poser under øynene, litt hår som dekker for øynene, korreksjon av farger i bildet, fjerning av noen rynker osv. Er det en bryllupsfotograf som gir dere 500-1500 bilder retusjert iløpet av en uke, og dere spør fotografen om alle bilder blir behandlet manuelt så vil dere sikkert få et ja som svar. Tipset jeg da vil gi dere er å se nøye gjennom alle bildene i galleriet. Er det bilder hvor ansiktet er altfor lyst, eller hvor det er omvendt, altså mørkt?  Er det mye rødt i ansiktet på menneskene i bildet, for eksempel på kinnet eller rundt nesa? Meningen her er ikke at alle skal se vakre ut på bildet, men vi ønsker alle at vi skal være fornøyde på de bildene vi får ferdig levert.

Det er viktigere å ha gode bilder levert i høy kvalitet, enn et stort antall bilder som ser like ut.

3. Råmateriale av bildene fra en bryllupsfotograf – Får jeg de?

Råmateriale av bildene er altså alt av bilder som blir tatt under bryllupet men som enda ikke er behandlet. Man kan se på det som ikke kokte grønnsaker. Råmateriale av bildene er ikke vanlig å få. Jeg kjenner ingen fotografer som gir dette. Jeg gir heller ikke råmateriale bort. Det er veldig mange grunner til det, men en av de viktigste er at bildene ikke skal bli redigert på en måte som svekker omdømmet til fotografen. Jeg vet ikke hvorfor men vi fotografer er faktisk livredde for dette. Her er en artikkel for hvorfor vi ikke gir bort råmateriale.

4. Video under vielse?

Noen fotografer tilbyr video under vielse. Da er det som regel påkostet i prisen eller at det er en separat tjeneste. I bryllupspakker for foto tilbyr jeg video gratis. Jeg tar dog ikke video selv under bryllupet, men gir kameraet til en av gjestene som da kan filme alt for dere.

5. Pris for å kjøpe bilder utover avtalt pakke – Hvor mye?

Ser dere flere bilder dere kunne tenkt dere utover det som er avtalt i pakken?  Spør hvor mye dette koster på forhånd slik at dere vet prisen på et bilde ferdigredigert i ettertid.

6. Utvalg av bildene – Kan vi velge selv?

Når bildene er tatt så skal dere få de antall bildene som dere er blitt enig om. Men hvem er det som velger hvilken av bildene dere får? Det har skjedd at det er kun fotografen som velger ut de beste bildene fra et bryllup. Dette står som regel ingen steder i pakkene  så det er viktig at dere spør om dette på forhånd slik at dere får et skriftlig svar. Til info så lar jeg dere velge ut alle bildene på egenhånd. Jeg velger også selv noen jeg synes er fine, men de trenger ikke dere nødvendigvis måtte å ha.

7. Dobbel lagring av bilder – Er det noe backup av bildene?

Hva skjer hvis minnekortet blir ødelagt eller ulesbar etter at alle bildene er tatt? Mareritt. Derfor tilbyr mange fotografer backup av alle bildene som blir tatt under bryllupet. I mange moderne og nyere kameraer er det nemlig plass for 2 inntak av minnekort. Da velger fotografen en innstilling på kameraet som gjør at hvert og ett bilde som blir tatt på det ene minnekortet, også lagres på det andre minnekortet Spør derfor om fotografen har backup av bildene mens de blir tatt. I mitt tilfelle har jeg alltid dobbel lagring av mine bilder. Jeg bruker også begge kameraene aktivt med ulike linser for å skape forskjellige bilder (noen zoomet, andre i vidvinkel) fra samme plass som jeg tar bildene.

8. Har en bryllupsfotograf med seg et backup kamera?

Som ovennevnte punkt så kan også et kamera gå i stykker eller plutselig slutte å virke. Det er også bryllupsfotograf sin mareritt.  Som sikkerhet bør en bryllupsfotograf derfor alltid ha med seg to kameraer i tilfellet det ene slutter å virke.

9. Gratis kjærestefoto – Er det inkludert?

Det er blitt vanlig blant flere fotografer å tilby kjærestefoto gratis inkludert når man velger en bryllupspakke. Spør fotografen om dette er noe dere får. Det er nemlig veldig til nytte for begge parter å ta kjærestebilder  i forkant av et bryllup. Da blir dere kjent med hverandre, og ikke minst blir dere mer vant med å stå foran kamera.

10. Antall timer en bryllupsfotograf er i  bryllupet – Hvor mange?

Noen fotografer setter en begrensning på 10 timer som de skal være på under et bryllup. Hva hvis  brudevalsen blir 1-2 timer forsinket, eller noe ukjent oppstår? Jeg vet  om flere par som da har sittet på ekstra regninger på flere tusen kr, fordi fotografen da tar seg timesbetalt for utover det antall timer som er spesifisert i kontrakten. Spør derfor om fotografen kan være mer enn for eksempel 10 timer, eller hvor mye timeprisen for fotografen er. I mitt tilfellet så er jeg der så lenge dere ønsker. Jeg tar ikke noe ekstra betalt.

11. Lagring av bildene i ettertid – Hvor mange år?

Et av de glemte punktene som mange ikke tenker på er hvor mange år fotografen oppbevarer alt av råmateriale for bildene deres. Noen bryllupsfotografer sletter bildene etter ett år, noen etter 3 år. Andre har de for evig. Det kan hende dere finner et bilde fra bryllupet etter 1 år som dere ikke har sett på og synes det er veldig fint og gjerne vil betale fotografen for å redigere det. Da må dere spørre fotografen om å behandle råmateriale av dette bildet. Spør derfor fotografen om hvor lenge bildene forblir hos han.

Sånn. Håper dere gjennom denne artikkelen nå vet hva dere skal spørre en bryllupsfotograf om før dere booker en heldagsfotografering. Legg gjerne igjen en kommentar hvis dere fikk nytte av denne artikkelen.

Comments are closed.